Restauracja Pod Jasionową Polaną

Restauracja Pod Jasionową Polaną

Nowocześnie zaprojektowana restauracja hotelowa mogąca ugościć nawet do 250 osób, serwuje zarówno tradycyjną kuchnię polską jak również bogatą i zróżnicowaną kuchnię światową. Ponadto na specjalną prośbę naszych gości przygotowujemy dania dietetyczne, wegetariańskie i niskokaloryczne.

 

Menu restauracji

 

Sałatki, przekąski zimne i gorące

/Salads, cold and hot appetizers/

 

Carpaccio z pieczonego buraka z bryndzą i marynowaną gruszką - 12 zł

Roasted beetroot carpaccio with sheep cheese and marinated pear

*7

 

Tatar z polędwicy wołowej - 32 zł

Beef tartare

*3,12

 

Filet z matiasa  w sosie jogurtowo - koperkowym - 12 zł

Pickled herling with yoghurt – dill sauce

*4,7,

 

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą - 14 zł

Bruschetta with tomatoes and mozzarella cheese

*1,7

 

Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem - 25 zł

Caesar salad with grilled chicken

*1,3,6,7

 

Szpinakowa sałatka z pieczonym bekonem, serem gorgonzola i awokado - 22 zł

Spinach salad with baked bacon, gorgonzola cheese and avocado

*7,8

 

Zupy

/Soups/

 

Krem z białych warzyw z prażonymi pestkami dyni - 10 zł

White vegetables cream soup with roast pumpkin seeds

*7,9,12

 

Zupa na sposób tajski z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowym - 13 zł

Thai way soup with chicken, vegetables and coconut milk

*1,3,4,6,7,12

 

Klarowny barszcz czerwony z sakiewką faszerowaną cielęciną z kurkami confi i majerankiem - 19 zł

Beetroot soup with veal dumplings, confi chanterelle and marjoram

*1,3,6,7,9,12,13

 

Dania mięsne

/Meat/

 

 

Kotleciki jagnięce w otoczeniu borowików podawane z pierogami nadziewanymi kaszą gryczaną - 52 zł

Lamb chops surrounded porcini mushrooms served with dumplings stuffed with buckwheat groats

*1,3,7

 

Panierowany kotlet wieprzowy z kością, ziemniaki po chłopsku, kapusta zasmażana - 26 zł

Breaded and fried pork cutlet with bone served with potatoes and fried cabbage

*1,3,7

 

Plastry pieczonej kaczki w sosie wiśniowym w towarzystwie kluseczek i pieczonego jabłka nadziewanego żurawiną - 45 zł

Marinated duck breast with cherry sauce, dumplings and baked apple with cranberry

*1,3,7

 

Soczyste kawałki  kurczaka  w sosie teriyaki z zielonymi warzywami i brokułowym gratine - 25 zł

Roasted chicken with teriyaki sauce with green vegetables and broccoli gratine

*1,7,12

 

Stek wołowy z antrykotupodawany z ziemniakami w mundurkach z masłem czosnkowym i dipem paprykowym - 51 zł

Sirloin beef steak served with jacket potatoes, garlic butter and pepper dip

*1,7

 

Policzki wołowe duszone z warzywami serwowane z zapiekanymi ziemniakami i fasolką szparagową zawijaną boczkiem - 38 zł

Beef cheeks with baked potatoes and green beans wrapped with bacon

*1,9

Chrupiące placki ziemniaczane z węgierskim gulaszem - 21 zł

Crispy sauteed potatoes with hungarian goulash

*1,3,7

 

Ryby

/Fish/

 

Łosoś z pieca na duszonym szpinaku z purre ziemniaczanym i marchewkowym julienne - 48 zł

Braised salmon with potato purre and carrot julienne

*1,3,4,7,9,12

 

Polędwiczka z dorsza w towarzystwie risotto i tagliatelle z warzyw - 40 zł

Cod fillet with risotto and vegetable tagliatelle

*1,4

 

Dania wegetariańskie

/Vegetarian meals/

 

Warzywa z dzikim ryżem, krewetkami i białą rzodkwią - 29 zł

Vegetables with wild rice, shrimps and white radish

*2,4

 

Gołąbek z włoskiej kapusty z kaszą pęczak i pieczarkami - 15 zł

Cabbage rolls stuffed with groats and mushrooms

*1

 

Naleśniki ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli - 18 zł

Pancakes with spinach and gongonzola sauce

*1,3,7,13

 

Pierogi ruskie - 12 zł

Noodles with cheese and potatoes

*1,3,7,13

 

Desery

/Desserts/

 

Krucha tarta z jabłkami pachnąca cynamonem - 10 zł

Tart with apples with cinnamon

*1,3

 

Banan pieczony w otoczeniu lodów śmietankowych i prażonych migdałów - 12 zł

Baked banana with ice cream and roasted almond

*1,3,8

 

Lody zapiekane w kukurydzianej panierce w towarzystwie żółtego melona - 15 zł

Fried ice cream with melon

*1

 

Deser bezowy Pavlova z kremem czekoladowym i leśnymi owocami - 11 zł

Meringue dessert Pavlova with chocolate cream and forest fruits

*1,7,8,12

 

Dodatki

/Side orders/

Ziemniaki gotowane / boiled potatoes - 3 zł

Ziemniaki zapiekane / fried potatoes - 5 zł                    

Ryż / rice - 5 zł  

Kasza gryczana / buckwheat - 5zł

Kasza orkiszowa/ groats pelt *1 - 5 zł

Frytki / chips - 5,-   

Bukiet warzyw gotowanych/bolied vegatables - 7 zł

Kapusta zasmażana/hot white cabbage  *1 - 5 zł

Zestaw surówek / set of salads *1,7 - 5 zł

Ogórek kiszony / a dill pickle - 3 zł

Ćwikła z chrzanem / grated cold beetroot with horseradish *1,7,12   - 5 zł

Sałatka sezonowa / seasonal salad *1 - 6 zł

Pieczywo z masłem / bread with butter *1 - 3 zł

Tosty / toasts *1 - 3 zł

 

Napoje gorące

/hot drinks/

Kawa / coffee

 

- espresso - 7 zł

- cappuccino - 8 zł

- latte - 9 zł

       

Herbata Lipton Premium/ tea - 5 zł

Herbata sezonowa/season tea - 8 zł

(herbata z sokiem z cytryny i gorącymi malinami)

 

Napoje zimne

/cold drinks/

 

Soki owocowe/ juice friuts - 4 zł

Coca cola 0,2 l - 4 zł                                                         

Fanta 0,2 l - 4 zł

Sprite 0,2 l - 4 zł

Tonic Kinley 0,2 l  - 4 zł

Red Bull 0,2 l - 10 zł                                                        

Woda mineralna 0,33 l - 4 zł                                             

 

Napoje fit

/fit drinks/

 

Smoothe ananasowe - 8 zł                                                

(ananas, ogórek, cytryny)

Smoothe    awokadowe - 8 zł                                             

(awokado, banan, jarmuż)

Smoothe    bananowe  - 8 zł                                              

(banany, szpinak, pomarańcze)

 

* Potrawy mogą zawierać alergeny:

    (dishes may contain allergens)

1.   Ziarna zbóż /gluten/ (wheat seeds)

2.   Skorupiaki (shellfish)

3.   Jaja (eggs)

4.   Ryby (fish)

5.   Orzeszki ziemne (peanuts)

6.   Ziarno sojowe (soybeans)

7.   Mleko / w tym laktoza/ (milk, lactose)

8.   Orzechy z drzew orzechowych (tree nuts) /migdały, orzechy  laskowe, włoskie, nerkowce, pekan, pistacje/

9.   Seler (celery)

10.                  Gorczyca (charlock)

11.                  Ziarno sezamowe (sesame seed)

12.                  Dwutlenek siarki oraz siarczany (sulphur dioxide)

13.                  Łubiny (lupins)

14.                  Mięczaki (molluscs)

 

 

Ponadto potrawy zawierają przyprawy, których skład posiadać może: gluten, laktozę, gorczycę, jaja, seler, soję.

(Also, dishes contain spices, which compositions may have: gluten, lactose, charlock, eggs, celery, soy).